+380 (50) 617 84 04
moc.liamg%40ocnoysprku

+380 (50) 617 84 04
moc.liamg%40ocnoysprku

Чи варто святкувати закінчення лікування?

Чи варто святкувати закінчення лікування?

Нарешті це сталося. Те, про що ви постійно та дуже обережно мріяли протягом всього свого виснажливого лікарняного марафону. Ваше лікування закінчилось. Ви вільні! 🗽

Ось воно – довгоочікуване щастя. Почуття вирують. Це, насамперед полегшення та відрада. Більше ніяких крапельниц або промінів, набридливих маніпуляцій та тривожних очікувань. Радість та ейфорія переповнюють.

Але разом з цими почуттями приходять і інші. Тривога щодо майбутнього, розгубленість щодо повернення до звичайного життя, страх рецидиву. А ще втома. Велика фізична та емоційна втома.

З одного боку хочеться розповісти всьому світу про те, що ти переміг рак. А з іншого – є бажання тиші, усамітнення та видиху після всього, що довелося пережити.

В англійській мові є таке слово «milestone» (читається як майлстоун). Це слово, яке часто використовують лікарі та онкологічні пацієнти в інших країнах. Воно означає контрольну точку, позначку на шляху, значимий, ключовий момент в житті (наприклад, перехід на новий етап). Для нашої психіки дуже важливо зрозуміти, осягнути – скільки ми вже пройшли, як ми це зробили, де ми зараз знаходимося, а де були раніше, куди ми збираємося йти далі і що нам для цього потрібно.

Святкувати чи ні закінчення лікування? Якщо святкувати – то як? Чи варто говорити про «перемогу над раком»? Чи може краще мовчати, щоб не розплескати, не наврочити, не втратити те, що так важко далось?

Скільки пацієнтів – стільки і думок. Хтось воліє якомога швидко забути про все, що з ним трапилось і ніколи не повертатися до цих днів у своїх думках. Для когось це буде свято полегшення, звільнення від тягаря, болю та страху.

✅Ось декілька порад для тих, хто закінчує лікування і ще не вирішив як буде відзначати:

👉 Присвятіть трохи вашого часу думкам , в яких ви зможете озирнутися назад і зрозуміти скільки всього було прожито та пройдено.

👉 Поділіться вашим досягненням з рідними вам людьми. Можливо про ваш шлях до зцілення вже знає не тільки ближнє коло людей. Подумайте кого ще ви хочете про нього сповістити. І що вам в даний час більш за все потрібно – усвідомлення того факту, що ви зробили те, про що мріяли на початку вашого шляху лікування або підтримка та бажання поділитися своїм щастям з близькими, друзями та колегами.

👉 Ваше оточення може мати свій погляд на те, як відсвяткувати цю дату. Обговоріть це з ними. І для вас і для них буде дуже важливо, коли ваші прагнення і сподівання співпадуть. Поясніть їм, чому хочете відзначити саме так.

👉 Можливо вам захочеться посадити дерево, яке буде символізувати життя та надію.

👉 Або придбати чи створити самому символ, який буде нагадувати вам про цей день. Можливо це буде фігурка янгола, квітки, пташки, дерева або того, що вам захочеться зробити на пам’ять.

👉 Багато людей, які закінчили лікування вважають, що найкращим подарунком собі на це свято буде допомога іншим, наприклад, тим, хто тільки починає лікування. Це може бути і інформативна підтримки через консультування «рівний рівному», розповіді про власний досвід, матеріальна чи будь-яка допомога тим, хто саме зараз в ній потребує.

👉 Ви можете придумати для себе ритуал, який буде символізувати цю важливу для вас подію. В іноземних лікарнях прийнято відмічати закінчення етапу або всього лікування дзвоном в спеціальні дзвони, які знаходяться в багатьох відділеннях.

👉 Робіть свято таким, як ви хочете! Святкуйте його так, як ви вважаєте правильним!

👉 Це ваше свято і ви його головний організатор та винуватець урочистей!

Святкуйте життя! Воно того варте!

_________________________________________________

Підготувала онкопсихологиня Ия Слабинска - президентка УПОА, членкиня IPOS, Учасниця спеціальної міжнародної групи з проблеми страху рецидиву раку FORwards.